Beroemde bomen

Posted on augustus 24, 2010

0


De Anne Frankboom is omgevallen. De boom in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, wereldberoemd geworden door het dagboek van Anne Frank, is bezweken door de wind. Dit nieuws was gisteren enkele uren het ‘hot topic’ op twitter. Stukken van de boom worden nu zelfs aangeboden op marktplaats. Wat is dat toch met die beroemde bomen?

Anne Frankboom gezien vanuit het Achterhuis

Anne Frankboom in volle glorie gezien vanuit het Achterhuis

Het is jammer dat de Kastanje boom waar Anne Frank ooit zo graag naar keek en over schreef niet meer is. De boom was al ziek. De gemeente Amsterdam heeft enkele jaren geleden zelfs geprobeerd om de boom te kappen. Dat schoot in het verkeerde keelgat van veel Amsterdammers en er werd actie gevoerd voor behoud van de Eik. De boom is enige tijd met succes gestut. Tot gisteren toen het noodlot voor de boom toesloeg.

Ik hoorde het nieuws via twitter, waar het insloeg als een bom. Ik begrijp de emotie wel. De boom is iets tastbaars dat ons herinnert aan dat jonge joodse meisje. Wie heeft er nou niet de dagboeken van Anne Frank gelezen? Wie is er nou niet in het Anne Frankhuis geweest? Anne Frank heeft gewoon bij veel mensen in plekje in het hart veroverd. Haar emoties zijn de onze geworden.

Maar hoe kan het toch dat we zo’n sympathie voelen voor een boom? Nederland staat vol met bomen en toch zijn er maar een paar beroemde bomen in Nederland die extra aandacht krijgen. Het zijn vaak bomen met een verhaal. Reden voor fotograaf Werry Crone en wijlen schrijver Martin Bril om er zelfs een heel boek aan te wijden getiteld ‘Bomen in het voorbijgaan‘. Bomen zijn van alle tijden, zo merkte Crone in een interview in Trouw. „En het is duidelijk dat heel Nederland ze koestert. Ze worden met pinnen en staalkabels overeind gehouden. Soms is een landschap compleet verdwenen, maar dan staat er nog wel zo’n eeuwenoude boom.”

Vincent Mauritz; Oude eik van Doornenburg

Vincent Mauritz: Duizendjarige Eik

Dat is ook het geval in onze eigen Arnhem Nijmegen Cool Region, in Doornenburg (gemeente Lingewaard) staat de oudste boom van Nederland voor Kasteel Doornenburg. Het betreft een Eik: ‘De Duizendjarige Eik’ of ‘Ooievaarsboom’. Het is de enige overgebleven oude eik van het voormalige eikenbos bij het kasteel. De helft van de stam is helaas verdwenen door herhaaldelijke blikseminslag en brand. De andere zijde is nog zeer gaaf. De eik verkeert in goede, vitale conditie.

Ik weet nog goed dat we met de basisschool een bezoek brachten aan kasteel Doornenburg. De gids vertelde uitgebreid over het kasteel, maar vergat zeker niet te vermelden dat de boom voor het kasteel de oudste boom van Nederland is. Dat is mij dus altijd bijgebleven.

Bomen hebben soms iets speciaals. Denk maar aan het feit dat we jaarlijks een boom optuigen tijdens kerst. Bomen komen ook vaak voor in verhalen en sprookjes. Beroemd is natuurlijk het sprookje van de sparrenboom die het nakijken kreeg van collega bomen in het bos. De boom had lelijke stekelige bladeren. Totdat de boswachter de boom tijdens kerst versierde met duizenden kaarsjes. Wat de tafel omkeerde.

In J.K. Rowlings boek Harry Potter speelt de beukwilg een belangrijke rol. De Beukwilg is een reusachtige fictieve boom, op het terrein van Zweinstein. Deze boom is wild en probeert iedereen die hem stoort te verpletteren.

Whomping Willow/ Beukwilg

Whomping Willow/ Beukwilg uit Harry Potter

Op de een of andere manier zijn we dus gefascineerd door bomen. Waar komt deze interesse voor bomen dan toch vandaan? Ik denk dat het komt doordat de natuur zo dicht bij ons staat. Het klinkt misschien heel Ying Yang, maar bomen hebben alles te maken met het vinden van ons eigen evenwicht. We zijn ons wellicht niet bewust hiervan, maar in de winter verliezen bomen hun bladeren (de natuur neemt rust). In de lente zie je nieuwe knoppen aan de bomen en zie je de natuur langzaam weer energie krijgen. Zo is dat ook met ons. Wij zijn minder energiek in de winter en zodra de lente begint bruisen we van energie.

Het moge duidelijk zijn dat bomen bijzonder zijn. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken en voorzien ons van zuurstof. Bomen zijn mystiek. Als bomen konden spreken…..

Posted in: Uncategorized